Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο φορο - σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων


Το ΠΑΣΟΚ γονιμοποιεί τα οικονομικά μας...

Την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα, διετούς διάρκειας, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και έχει στόχο την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το τέλος για τα ακίνητα θα είναι...
 μεσοσταθμισμένο. Θα ξεκινά από 0,5 ευρώ και θα φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ η είσπραξή του θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βενιζέλος, κόβεται ολόκληρος μισθός από τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς κλπ), ενώ επιταχύνεται η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί 3 Οκτωβρίου.

Από το έκτακτο τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά το ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως ενώ θα υπάρξουν και ειδικές εξαιρέσεις για ανέργους και αναπήρους.

Από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα καταβληθεί το ειδικό τέλος

Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες και δεν θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές.

Αυτό διευκρίνισε σήμερα (12/9) σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.


Δεν θα γίνει η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός

"Η ΓΕΝΟΠ σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός", δηλώνει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της, μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Ο κ. Φωτόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει πως δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος. "Διαφορετικά", πρόσθεσε, "θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος".

"Βάζουν τη ΔΕΗ απέναντι στον ελληνικό λαό", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ: "Το ντου να γίνει σε αυτούς που έχουν τα 600 δισ. στις τράπεζες της Ελβετίας και φοροδιαφεύγουν, και όχι στην τσέπη του ελληνικού λαού.

Αυτοί που αποφάσισαν τον ρόλο του σερίφη για τη ΔΕΗ, για να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό εξαιτίας του ότι οι πολιτικές τους εδώ και ενάμιση χρόνο απέτυχαν παταγωδώς, να φροντίσουν πρώτα να πληρώσουν αυτά που της χρωστάνε.








Η... ήττα της Μέρκελ φταίει για τα νέα μέτρα

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών ο Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε πως για την λήψη των νέων μέτρων δεν ευθύνεται κάποια διαφωνία με την τρόικα αλλά "η στάση ορισμένων σημαντικών κρατών της Ε.Ε.". Χωρίς να πει ονόματα φωτογράφισε τη Γερμανία τονίζοντας πως τα κράτη αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφωνία κομμάτων κυβερνητικού σχηματισμού, πρόσφατη ήττα σε εκλογές και πίεση από τα ΜΜΕ της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών παγκοσμίως λειτουργεί ως καταλύτης επηρεάζοντας πολιτικές εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται με ιδιαίτερο τρόπο στην Ε.Ε. που βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επιπρόσθετα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη. Θα φέρουν το έλλειμμα στα 17,1 δισ. το 2011 και 14,9 δισ. το 2012, δηλαδή εντός των στόχων, αποδεχόμενος ότι η τρόικα δεν συμφώνησε σε καμία αναθεώρηση των στόχων λόγω ύφεσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα από το τέλος του 2012, κατά 3 δισ. ευρώ.



Οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις του άτυπου υπουργικού

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα νέα εισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν ανακόπτεται η ύφεση με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως. Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον “αντ’ αυτού”. Νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».


Αυστηρή κριτική στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ακινήτων ασκούν το κόμματα ελάσσονος αντιπολίτευσης μιλώντας για χαράτσια και δυσβάστακτη φορολογία.

Σε άρνηση πληρωμών καλεί το ΚΚΕ αναφορικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Στο νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την ΕΕ. Πλατιά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις. Λαϊκή αντεπίθεση για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής επικίνδυνης κυβέρνησης και της οποιαδήποτε συγκυβέρνησης. Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

« Ή ο λαός θα σωθεί ή η κερδοφορία της πλουτοκρατίας», αναφέρει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις αναφέρει:

«Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθιά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών.

« Καιρός να απελευθερώσουμε την χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

«Αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών» με τα νέα μέτρα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του όπου επισημαίνει ότι:

«Ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του».

«Η κυνική ομολογία του πρωθυπουργού πως η ανεργία θα είναι ο μόνιμος σύντροφος κάθε σπιτικού της χώρας μας τα επόμενα χρόνια αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε ο ίδιος και η πολιτική του μνημονίου», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και αποτελεί μονόδρομο η ανατροπή της ίδιας και της πολιτικής της. Η απάντηση και η ελπίδα βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός πλατιού αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας προς όφελος της κοινωνίας».

Αρνητικά κρίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις εξαγγελίες για τα νέα μέτρα επισημαίνοντας ότι «αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μια ακόμα φορά επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου ανεξάρτητα από τον πλούτο του κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση».

«Η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών» επισημαίνει η Δημοκρατική Συμμαχία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου