Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τις προσφυγές κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε τις προσφυγές κατά της συμμετοχής της χώρας στα πακέτα στήριξης της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό ταμείο διασώσεων EFSF.

Η απόφαση βγήκε οριακά,...
 αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, ενώ αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου πριν αποφασίσει τη χορήγηση βοήθειας.

Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ., με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα 'no bail out' που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.

Με βάση τις αποφάσεις του δικαστηρίου, θα αποφασίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο στις 29 Σεπτεμβρίου, περί της διέρευρυνσης του ρόλου του EFSF και της συμμετοχής του στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.


Υπέρ της ευρωπαϊκής συμφωνίας δανεισμού της Ελλάδας ψήφισε η γαλλική βουλή


Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα, δι' ανατάσεως της χειρός, την ευρωπαϊκή συμφωνία για το δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας που επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου από τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η κρατική εγγύηση στη δεύτερη δέσμη της βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 159 δισ. ευρώ, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ενώ οι Σοσιαλιστές απείχαν.
Μετά την ψηφοφορία στην Γερουσία, που αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη, η Γαλλία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας το Κοινοβούλιο επικύρωσε το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου