Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως διαθέτει νοστιμιά και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας. Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου, αφήνοντας τους λάτρεις του σε προσμονή για την πλούσια σάρκα τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Η θρεπτική του αξία είναι αναμφισβήτητη καθώς περιέχει...
φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Η απόλαυση που προσφέρουν τα σύκα έχει και αυτή, το τίμημα της. Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες : 79 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα φρέσκα, και 249 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα αποξηραμένα. Οι φυτικές ίνες τους φροντίζουν πάντως στο να απορροφώνται ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας παράλληλα λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Βεβαίως, αν υπερβάλλετε, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας ενώ σε περίπτωση προβλήματος με τους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη, καλό είναι να μην τα εντάσσετε στο διαιτολόγιο σας.
Τα οφέλη
Όταν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, τα σύκα παίζουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, χάρη στις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.
Επίσης, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ρίχνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα_ κύρια μορφή λίπους, που σε αυξημένα επίπεδα συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
Το κάλιο που εμπεριέχουν θεωρείται αποτελεσματικό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η σύνθεση τους συνολικά φημίζεται ως προστατευτική απέναντι στον καρκίνο του μαστού, ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Τα αποξηραμένα σύκα ενδείκνυνται τις κρύες νύχτες του χειμώνα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Αυτή που δρα ευεργετικά στον ερεθισμένο λαιμό, είναι η κολλώδης ουσία τους, η οποία όταν αναμιγνύεται με το νερό, διογκώνεται, και γίνεται «ασπίδα» απέναντι στον πόνο και τον ερεθισμό.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, πολύτιμα είναι και τα φύλλα της συκιάς. Σύμφωνα με μελέτες, έχουν αντιδιαβητική δράση: βράστε τα και πιείτε το εκχύλισμα, σαν τσάι!
Όσο για την αφροδισιακή υπόσταση του φρούτου, δεν χρειάζεται διαφήμιση. Το σύκο επιδρά στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.
Σύκα, στο τραπέζι
Διόλου τυχαία, το σύκο μετρά 3.000 χρόνια ζωής, στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Στην αρχαία Ελλάδα αποδιδόταν, μάλιστα, τεράστια σημασία στον καρπό της συκιάς, όχι μόνον για διατροφικούς λόγους, αλλά και για εμπορικούς (η λέξη συκοφάντης προέρχεται από την τάση που είχανε ορισμένοι να στέλνουν στα αθηναϊκά δικαστήρια, τα άτομα που εξήγαγαν έστω και ελάχιστες ποσότητες σύκων!)
Προσθέστε τα σύκα στη διατροφή σας, στο πρωϊνό με τη μορφή μαρμελάδας, αλλά και στα άλλα γεύματα: μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε σε φρέσκιες σαλάτες. Ιδού μία εναλλακτική με ρόκα και χαλούμι.
Χρησιμοποιείστε:
2 ματσάκια ρόκα, πλυμένη και στεγνωμένη
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (αν δεν βρείτε φρέσκο δυόσμο, χρησιμοποιήστε άνηθο)
8 σύκα πράσινα (διαλέξτε όχι πολύ ώριμους και κάπως σφιχτούς καρπούς), καθαρισμένα και κομμένα στα 4
250 γρ. χαλούμι (κυπριακό τυρί) σε φέτες, ψητό
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι
αλάτι, πράσινο πιπέρι
Δείτε και αυτό
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου